Τα αναψυκτικά με ζάχαρη αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό

Αρκεί η κατανάλωση ενός αναψυκτικού με ζάχαρη την ημέρα στη μέση ηλικία για να αυξηθεί σοβαρά ο κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ταφτς μελέτησαν σχεδόν 6.000 άτομα άνω των 40 ετών για περίπου 12 χρόνια.

Διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν καθημερινά ένα αναψυκτικό των 330ml με ζάχαρη ήταν δύο φορές πιο επιρρεπείς σε χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης (HDL), που βοηθά τις αρτηρίες να παραμένουν ανοιχτές.

Συγκριτικά με εκείνους που σπανίως έπιναν αναψυκτικά με ζάχαρη, αντιμετώπιζαν επίσης 53% μεγαλύτερο κίνδυνο για αυξημένα τριγλυκερίδια, τα οποία φράζουν τα αιμοφόρα αγγεία και τις αρτηρίες.

Όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν καθημερινά μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται γρήγορα, προκαλώντας την απότομη αύξηση της ινσουλίνης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για την αποθήκευση του λίπους στον οργανισμό.

Η αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης επιτρέπει επίσης την συσσώρευση περισσότερων τριγλυκεριδίων, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να φράξουν οι αρτηρίες, καθιστώντας την κυκλοφορία του αίματος στην καρδιά, τον εγκέφαλο και τα υπόλοιπα όργανα δύσκολη.