Πολύποδας στη μήτρα: Τι είναι, τα συμπτώματα και η θεραπεία

Όταν αναφερόμαστε στους πολύποδες της μήτρας αναφερόμαστε σε εκείνους τους καλοηθείς όγκους που σχηματίζονται από το βλεννογόνο που καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας, δηλαδή το ενδομήτριο. Οι διαστάσεις τους διαφέρουν συνήθως από λίγα χιλιοστά, μέχρι μερικά εκατοστά.

Συμφύονται με το ενδομήτριο είτε δια μέσου ενός μίσχου, είτε με μια πιο ευρεία βάση.

Εντοπίζονται κυρίως στην εσωτερική κοιλότητα της μήτρας, μερικές φορές όμως οι μισχωτοί πολύποδες που τυγχάνει να έχουν πολύ μακρύ μίσχο, μπορεί να βγουν δια μέσω του τραχήλου και εκτός μήτρας, στον κόλπο.

Κύρια αίτια

Βιολογικά η δημιουργία του πολύποδα οφείλεται στην ανάπτυξη με αυτόνομο τρόπο μιας ομάδας κυττάρων της μήτρας, τα οποία αναπτύσσονται σε μέγεθος και αριθμό. Υπάρχουν επίσης μελέτες που υποθέτουν ότι η δημιουργία τους μπορεί να οφείλεται ή σε ορμονικούς παράγοντες (οιστρογόνα) ή σε σηπτικές ή άσηπτες φλεγμονές.

Συμπτώματα

  • Ακανόνιστος κύκλος
  • Αύξηση της ποσότητας του αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου
  • Εάν η γυναίκα βρίσκεται στην εμμηνόπαυση, παρουσία κολπικής αιμόρροιας
  • Επώδυνη περίοδος (δυσμηνόρροια)
  • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
  • Υπογονιμότητα
  • Παράγοντες εμφάνισης
  • Ηλικία 40-50 ετών
  • Παχυσαρκία
  • Λήψη αντιοιστρογονικών φαρμάκων

Διάγνωση του πολύποδα της μήτρας

Η διάγνωσή τους γίνεται με υπερηχογράφημα, που πρέπει να πραγματοποιείται αμέσως μετά την περίοδο ώστε οι πολύποδες να εντοπίζονται πιο εύκολα από τον γυναικολόγο.

Θεραπεία

Η θεραπεία του πολύποδα είναι πάντα με χειρουργική επέμβαση και πραγματοποιείται με δυο τρόπους.

Ο ένας είναι η απόξεση του ενδομητρίου και ο άλλος είναι η επεμβατική υστεροσκόπηση.

Στο τέλος πραγματοποιείται πάντα ιστολογική εξέταση του πολύποδα, προκειμένου να χαρακτηριστεί η φύση του: καλοήθης ή κακοήθης. Μπορεί την αφαίρεση του πολύποδα να ακολουθήσει η συμπληρωματική απόξεση του ενδομητρίου για ανάδειξη συμπληρωματικής παθολογίας.

* Ο Δρ. Στέφανος Παππάς είναι διακεκριμένος γυναικολόγος-μαιευτήρας στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε με επιτυχία με επιτυχία τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ αργότερα έλαβε τον Τίτλο της Ιατρικής του Ειδικότητας στην Μαιευτική Γυναικολογία. Κομβικό ρόλο στην καριέρα του διαδραμάτισε η εξειδίκευση του ως μαιευτήρας-γυναικολόγος για οροθετικές γυναίκες καθώς έχει φέρει στον κόσμο δεκάδες υγιή παιδιά οροθετικών γυναικών και έχει λάβει αναγνώριση για το έργο του.

Ο Δρ. Στέφανος Παππάς διαθέτει πολυετή εκπαίδευση και εργασιακή εμπειρία σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και του εξωτερικού ως γυναικολόγος-μαιευτήρας και ως χειρουργός μαστού.

Διατηρεί ένα σύγχρονο ιατρείο στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα Ιλίσια, όπου οι ασθενείς του λαμβάνουν προσωποποιημένη και αποτελεσματική φροντίδα με σύγχρονες μεθόδους και πρωτοποριακές τεχνικές από τον χώρο της Ιατρικής, για θέματα όπως: η εγκυμοσύνη και ο τοκετός, ο προγεννητικός έλεγχος, για διάφορες γυναικολογικές παθήσεις, ο καρκίνος, η εμμηνόπαυση ενώ πραγματοποιεί ετήσιες εξετάσεις γυναικολογικές και ενημέρωση των εφήβων.

Περισσότερες πληροφορίες:

drstefanospappas.gr